Geef je computer een grote beurt

Het is voor veel mensen een bron van irritatie – een computer die veel te traag is. Als je nu nog geen nieuwe wilt kopen, dan kun je er in elk geval voor zorgen dat jouw computer weer een stuk sneller loopt door deze tips.

Begin met het verwijderen van onnodige software
Als je jouw computer al een aantal jaar hebt dan zul je snel merken dat je een flink aantal programma’s hebt die je niet meer gebruikt. Het is tijd om deze netjes op te ruimen 

 • Ga naar het startmenu > moertje > Instellingen
 • Ga vervolgens naar Apps (en onderdelen)
 • Je hebt nu een overzicht van de geïnstalleerde programma's 

Het is mogelijk om de programma’s te sorteren op basis van de grootte van het programma of wanneer je het programma voor het laatste hebt gebruikt. We weten zeker dat je hier minstens een aantal programma’s tegen zult komen waarvan je niet eens meer wist dat je ze ooit hebt geïnstalleerd.

Draai de veeleisende programma’s s’ nachts
Natuurlijk heb je een virusscanner nodig om jouw computer veilig te houden, maar het zorgt er wel voor dat jouw computer flink wat minder snel loopt. De scanner moet namelijk alle bestanden individueel nalopen. Om ervoor te zorgen dat je hier geen last van hebt terwijl je juist probeert om het meeste uit jouw computer te halen dan raden we het aan om dat soort programma’s enkel in de avond te draaien als de computer wel aanstaat maar je er feitelijk niets mee doet.

Tijdelijke bestanden verwijderen
Als je een gratis programma zoals CCLeaner downloadt kun je overbodige bestanden, het Windows register en andere tijdelijke bestanden gemakkelijk verwijderen. Het voordeel qua snelheid is vaak minimaal, maar je merkt wel vaak dat je ineens een stuk meer ruimte hebt op jouw laptop of desktop. Het is echter wel verstandig om alleen bestanden te verwijderen als je zeker weet dat je deze veilig kunt verwijderen.

Zet de automatisch opstartende programma’s uit
Hoe langer je Windows gebruikt, hoe meer programma’s er uiteindelijk allemaal zelf opstarten. Sommige programma’s zijn nodig, maar in sommige gevallen gaan de makers er van uit dat jij dit wel prettig zou vinden. Als je een ietwat oudere computer hebt dan kan het betekenen dat jouw computer minder snel opstart. Je kunt de opstartende programma’s zelf bepalen, maar zorg er wel voor dat je geen programma’s uitzet die nodig zijn voor het goed functioneren van bepaalde software of van Windows zelf.

Wanneer je je computer aanzet en Windows wordt opgestart, worden er automatisch allerlei programma's geladen. Sommige van deze programma's zijn nodig om je computer goed te laten functioneren. Andere programma's zijn gewoon heel handig, zoals bijvoorbeeld cloudsynchronisatiediensten, omdat je ze anders misschien vergeet te laden en daardoor je bestanden niet langer up-to-date zijn.

 • Klik met de rechter muisknop op de taakbalk en kies taakbeheer
 • Ga naar de tab "opstarten"
 • Nu zie je de programma's die samen met Windows worden opgestart.
 • Of een programma ook daadwerkelijk automatisch geladen wordt, kun je zien onder de header Status. Als een programma is ingeschakeld, wordt het bij het opstarten geladen. onder de header Invloed kun je zien in welke mate het programma je computer vertraagt.
 • Om ervoor te zorgen dat een applicatie niet langer automatisch geladen wordt, moet je erop klikken en rechts onderaan op Uitschakelen klikken.
  Als je liever eerst meer informatie over een programma wilt hebben voordat je het uitschakelt, kun je er met de rechtermuisknop op klikken en Online zoeken selecteren.
  Als je op Eigenschappen klikt, krijg je de eigenschappen van de executable te zien, zoals de bestandslocatie, het formaat en de installatie- en wijzigingsdatum.

Onderdelen vervangen
Als je de bovenstaande tips hebt gedaan en toch nog steeds een trage computer hebt dan is de kans aanwezig dat deze gewoon de moderne eisen niet meer aankan. Op dat moment kun je er voor kiezen om een hardware upgrade te doen zonder dat dit teveel geld hoeft te kosten. Zo zit je bijvoorbeeld niet ineens aan een compleet nieuwe computer, maar kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld meer geheugen te installeren of een oude harde schijf te laten vervangen door een SSD drive.

Let wel op
Als je een SSD bestelt, maar je wilt ook je data op je laptop bewaren, zorg dan voor minimaal een SSD van 250Gb
De oude harddisk kan door ons in z'n geheel worden gekopieerd naar de nieuwe SSD harddisk!

Helpdesk