Email instellen - POP3 of IMAP?

Bij het installeren van het mailprogramma van jouw keuze kan er gevraagd worden of dit account als POP(3) of als IMAP ingesteld moet worden. Hieronder het verschil tussen beide protocollen:

Met POP (Post Office Protocol) haal je e-mails op zoals je vroeger post zou ophalen bij een postkantoor. Je identificeert je, de medewerker kijkt of er nieuwe post voor je is en geeft deze aan je mee. Je mailprogramma doet met POP hetzelfde: het verbindt met de server, zegt voor welk e-mailadres het de mail op komt halen, en de server geeft de nieuwe berichten mee. Je mailprogramma haalt deze naar je computer zodat je ze kunt lezen. De berichten staan dan op je computer en niet meer op de server. De meeste programma's bieden wel een mogelijkheid om hier 'een kopie op de server' van achter te laten.

IMAP (Internet Message Access Protocol) is zeer geschikt om e-mail te behandelen vanaf verschillende computers, vooral met de opkomst van mobiele apparaten. De inhoud van de mailbox is op elke computer precies hetzelfde. Alle ingekomen, gelezen en verzonden mailtjes kunnen overal en altijd worden ingezien omdat ze opgeslagen blijven op de server. Een ander voordeel van IMAP is dat wanneer het gebruikte apparaat kapot gaat, de e-mail nog veilig op de server staat.

Bij IMAP wordt in eerste instantie alleen de afzender en de titel van het bericht opgehaald. Pas als je op het bericht klikt wordt het volledige bericht opgehaald van de server, maar tegelijkertijd blijft het bericht ook op de server staan. In feite maakt IMAP een kopie van het bericht op de server en bewaart deze kopie op je computer. Daarnaast houdt je mailprogramma de verbinding met de server open zodat je nieuwe mails direct binnen ziet komen.

Houd er bij IMAP wel rekening mee, dat wanneer je e-mail op één plek verwijdert, dit ook op alle andere plekken (inclusief de server) zal gebeuren!

De servernaam voor inkomende en uitgaande email wordt door je emailprovider verstrekt

De meest gebruikelijke (poort)instellingen:

POP3 IMAP
inkomende email (pop3 server) poort 110, geen beveiliging inkomende email (imap server) poort 993, SSL of TLS als beveiliging
uitgaande email (smtp server) poort 25, geen beveiliging uitgaande email (smtp server) poort 465, SSL of TLS als beveiliging

 

Helpdesk