Is uw pc geïnfecteerd!

Als u vermoedt dat uw pc is geïnfecteerd

Verbreek tijdelijk de verbinding met internet door:

 • netwerkkabel uit de pc te verwijderen of
 • WiFi te verbreken en de WiFi-adapter (tijdelijk) uit te schakelen (dit doe je in: Configuratiescherm\Netwerk en internet\Netwerkverbindingen) Klik op de betreffende adapter met de R-muisknop en selecteer uitschakelen
 • Gebruik antimalwareprogramma's zoals Windows Defender Antivirus als u vreest dat uw pc is besmet, bijvoorbeeld als u hebt gehoord dat er nieuwe malware in omloop is of als uw pc vreemd gedrag vertoont. 

 

Als uw pc daadwerkelijk is geïnfecteerd met ransomware


Helaas merkt u pas dat uw pc is geïnfecteerd met ransomware als u een melding krijgt in een venster of app of op het volledige scherm, waarin geld wordt gevraagd om de toegang tot uw pc of bestanden te herstellen. Deze berichten worden vaak weergegeven nadat uw bestanden zijn versleuteld.

 1. Verbreek tijdelijk de verbinding met internet door:
  • netwerkkabel uit de pc te verwijderen
  • WiFi te verbreken en de WiFi-adapter (tijdelijk) uit te schakelen
 2. Probeer alle malware te verwijderen van uw pc met Windows Defender Offline.
 3. Doe dit voordat u probeert uw bestanden te herstellen.
 4. Raadpleeg ook de pagina over back-ups maken en terugzetten voor hulp bij het inschakelen van bestandsherstel voor uw versie van Windows.

Betaal nooit losgeld om uw bestanden terug te krijgen. Zelfs als u het losgeld betaalt, is er geen enkele garantie dat u weer toegang krijgt tot uw pc of de bestanden.

Helpdesk